26.4.1944.

26.4.1944.

Obaveštavamo Vas da Jevrejska opština Novi Sad i ove godine obeležava značajan i bolan datum, 26.4.1944. – Dan odvođenja Jevreja iz Novog Sada u zloglasne logore centralne Evrope.

Kao i svake godine, tako i ove, ovaj dan obeležićemo pomenom i polaganjem venaca na spomen ploču koja se nalazi na Sinagogi, u utorak 26. aprila u 12 sati.

Dan sećanja na deportaciju novosadskih Jevreja aprila 1944. godine obeležava se svakog 26. aprila. Krajem aprila 1944. godine, nakon preuzimanja vlasti u Mađarskoj, nacisti su pokrenuli akciju likvidacije celokupne populacije Jevreja u područjima pod kontrolom Mađarske. Za nekoliko nedelja u Aušvicu i drugim logorima je ubijeno više stotina hiljada Jevreja. Iz Novog Sada je deportovano svih preostalih oko 1900 Jevreja, a kraj rata je dočekalo samo njih 300...

Ovo je jedan od najtragičnijih događaja koji se dogodio u Novom Sadu. Obeležavanjem ovog datuma želimo da sačuvamo uspomenu na nevine žrtve, uglavnom starce, žene i decu i da na taj način sprečimo da bezumlje ikada ponovo zavlada.