Andrej Tišma

Andrej Tišma

19. mart u 18h
Andrej Tišma
\„Sa svetske scene video umetnosti“\
Novosadski likovni kritičar i umetnik Andrej Tišma govoriće o video artu kao umetničkom izrazu. Prikazaće neke od najboljih video radova sa svetskih video festivala poslednjih godina.

--------------
Andrej Tišma (Novi Sad, 1952) je umetnik, likovni kritičar i kustos iz Novog Sada. Od ranih sedamdesetih godina prošlog veka bavio se konkretnom poezijom, mejl-artom, fotografijom, kseroksom, a od osamdesetih godina performansom i videom. Od 1996. Tišma stvara u oblasti digitalne grafike i veb-arta, a od 2003. u oblasti digitalne muzike.
Samostalno je izlagao od 1972. u Novom Sadu, Beogradu, Njujorku, Milanu, Seulu, Minhenu, Napulju, San Francisku, Londonu, Budimpešti, Tokiju i Bremenu, a od 1969. je učestvovao na preko 500 zajedničkih izložbi i umetničkih festivala u zemlji i oko 40 zemalja sveta. Likovne kritike i eseje objavljuje od 1976. u brojnim listovima, časopisima, na radiju i televiziji.
Od 2011. u Kulturnom centru Novog Sada vodi seriju programa “Svet digitalne umetnosti” prezentujući pojedine video umetnike, festivale i onlajn video art arhive iz čitavog sveta.