Izložba Diane Cvibah u Malom likovnom salonu, Bul. Mihajla Pupina 9

Izložba Diane Cvibah u Malom likovnom salonu, Bul. Mihajla Pupina 9

DAJANA CVIBAH (DIANA ZWIBACH) No Callback / Bez povratnog poziva

Bez povratnog poziva
Katalizator ovog dela bio je rezultat ličnog gubitka, tugovanja, tuge, bola i anksioznosti. Dodatni uticaj, napad i efekat na umetničin svakodnevni život bio je početak pandemije koja je rezultirala društvenom panikom, strahom i neizvesnošću kod kuće i širom sveta.
Radovi koji su skulpturalne strukture prikazani su u sirovom, organskom i golom obliku kako bi gledalac imao blisku i neposrednu vezu sa prikazanim objektima.
Fragmenti papira koji se koriste u ovim konstrukcijama su komadi pocepani, isečeni i iskidani iz selekcije Dajaninih već postojećih originalnih i završenih slika, crteža i grafika. Akcija kidanja, cepanja, sečenja i na taj način uništavanja dela odražavala je autorkino izmučeno mentalno i fizičko stanje.
Cvibah je zatim nastavila da stvara od iskidanih komada papira nove stvarnosti pomažući sebi da se popravi i izleči. Ovim konstrukcijama dodati su i spojeni novi natpisi, tkanina, šavovi i užad.

„Moj rad je u suštini figurativan i antropičan. Linija je moj primarni polazak u odražavanju života koji me angažuje i okružuje, to su istine i misterije koje kodiraju naše svakodnevno postojanje. Bavim se slikarstvom, crtanjem, grafikom i instalacijama.“ (Dajana Cvibah)

Dajana Cvibah (Diana Zwibach) je rođena u Srbiji, u Novom Sadu. Od ranog detinjstva živela je u Etiopiji, zatim u Izraelu gde je diplomirala umetnost na Akademiji Bezalel u Jerusalimu. Dobitnica je nacionalne nagrade za vizuelnu likovnu umetnost i stipendije za nastavak postdiplomskih studija u Londonu (1971). Cvibah je stekla višu diplomu grafike na Chelsea School of Art (1972), a zatim je magistrirala slikarstvo na Kraljevskom koledžu umetnosti (1974). Nastanila se na severu Engleske (1975) i nastavila da radi u svojoj praksi. Njen rad je izlagan na preko dvadeset samostalnih izložbi u Engleskoj, Škotskoj u inostranstvu, kao i na više grupnih izložbi.

Izložbu možete pogledati do 7. 6. 2024.

DAJANA CVIBAH (DIANA ZWIBACH) No Callback / Bez povratnog poziva