Program za jun 2023.

Program za jun 2023.

PROGRAM ZA JUN 2023.

 

UTORAK, 06.06.2023. od 18.00 sati u Klubu JONS – predstavljanje knjige “Leksikon kulture subotičkih Jevreja”

O knjizi će govoriti: autor gospodin Dragan Rokvić i gospodin Tomislav Halbrohr

 

UTORAK, 13.06.2023. od 18.00 sati u Klubu JONS – predavanje Gordane Todorić na temu “Psalmi – tekst između liturgije i književnosti”

תהלים [tehilim] (pohvale),  Psalm Psaltir, je prva od knjiga u כְּתוּבִים  [Ketuvim] (Spisi), trećem delu  תָּנָ״ךְ (Tanaha) / Starog zaveta.
Psalmi su deo svakodnevne verske prakse pobožnih Jevreja, ali i hrišćana. Zbog toga su vrlo rano postali i deo šire kulture. Motivi iz psalama i pojedini stihovi sreću se u svim umetničkim oblastima. Kod nekih stvaralaca, poznavanje prototeksta – psalma, preduslov je za razumevanje dela. O tome koliko su psalmi prisutni u savremenom književnom stvaralaštvu, pa i u popularnoj kulturi, biće reči u predavanju koje predstoji.

 

UTORAK, 20.06.2023. od 18.00 sati u Klubu JONS - Filmsko veče - američki film “Bee season” (Magične reči) iz 2005. godine, trajanje 1:44:00

Kroz putovanje jedanaestogodišnje devojčice ka finalu takmičenja u spelovanju se prelamaju kompleksni unutrašnji odnosi unutar njene jevrejske porodice. Glavne uloge Ričard Gir, Žilijet Binoš i Lara Kros. Uzbudljiv, dirljiv i poučan film.

 
***************************************************************************

Ovim programom završavamo ovu sezonu. Nakon raspusta (juli-avgust), novu sezonu tradicionalno započinjemo u septembru Evropskim danom Jevrejske kulture.

Želimo vam lepo i prijatno leto.

 

Novo radno vreme kancelarije JONS je produženo za jedan sat ( 8 – 15 h )

Kancelarija JONS će preko leta (juli i avgust) raditi skraćeno  ( 8 – 12 h )

 

***************************************************************************

Obaveštavamo vas da su prijave za kamp Sarvaš produžene, te da se one zatvaraju zaključno 10. juna. Ostalo je još nekoliko mesta. Registracija se vrši putem linka.

 

JONS