Slavimo Tu B'Shvat - ponedeljak 6. februar

Slavimo Tu B'Shvat - ponedeljak 6. februar

06.02. PONEDELJAK, 18.00 časova, Klub JONS - Obeležavanje praznika Tu B'Shvat
What the Heck is Tu Bishvat? - Alma
 
Pozivamo vas da zajedno proslavimo Novu godinu drveća i ekologije na malo drugačiji način. Da ovaj put uključimo čula mirisa (cimet), ukusa (vino i razno voće) i sluha, da zastanemo i oslušnemo jedni druge u kratkim diskusijama između svake čaše vina (sećamo se od prošle godine da ih ima 4). Na stolu će vas čekati tradicionalno izraelsko posluženje (paštida) koje možete odmah probati, kao i belo i crno vino i razno voće koje ćemo zajedno piti i jesti po određenom redosledu kao što smo to naučili prošle godine. Za sve one koji žele da se podsete šta smo naučili prošle godine to mogu uraditi pomoću linkova ispod.
 
 
 
 
***********************************************************
Ujedno vas pozivamo na dođete na predavanje 
07.02. UTORAK, 18.00 časova, Klub JONS –
Diplomatske priče iz Bagdada – Predavač: Mirko Stefanović 
 
Bagdad-Irak-1-705x470.jpg
 
***********************************************************
JONS    ! חג שמחPredavanje je počelo videom https://www.youtube.com/watch?v=ftLUb5gAZxw&t=69s&ab_channel=myjewishlearningTu B`Švat znači 15. Dan meseca Švata. U hebrejskom se brojevi mogu pisati slovima gde t odnosno hebrejsko tet predstavlja broj 9 a U odnosno hebrejsko vav broj 6 koji zajedno daju broj 15. To je rođendan drveća i ekologije. Ove godine praznik prati Šabat Šira koji opisuje deo gde je tokom izlaska iz Egipta, more potopilo egipatske vojnike, a Šabat Šira znači Šabat pesme zato što su se tada Jevreji veselili i pevali od sreće. Tu B`Švat je ujedno proglašen i za novu godinu drveća radi lakšeg brojanja. Po halahi što je skup jevrejskih zakona iliti pismene ili usmene Tore prve tri godine plodovi višegodišnjih biljaka budu zabranjeni za konzumaciju. Četvrte godine svi plodovi su se poklanjali hramu, dok su se tek pete godine mogli početi konzumirati plodovi od strane farmera i ostalih ljudi.


Da podsetimo, pored ove postoje još tri Nove godine: 1. kalendarska Roš HaŠana, 2. Nova godina kraljeva i 3. Nova godina desetice o kojima ćemo pričati kako budu dolazili na red hronološki.


Za ovaj praznik se koriste u ishrani sveži ili sušeni plodovi kao i proizvodi nastali od plodova sedam svetih biljnih vrsta Izraela a to su: pšenica, ječam, nar, smokva, grožđe, datule i masline.


Od 16. Veka počinju da se organizuju Tu B`Švat seder večere po principu sedera za Pesah. Večera započinje čašom belog vina koje se popije do pola. Nakon toga se jedu orašasti plodovi (bademi, orasi, lešnici…) koji nas podsećaju da je svaka osoba posebna i jedinstvena i da ne treba suditi knjizi po njenim koricama ili osobi po spoljašnjosti nego treba svakoga upoznati malo bolje. 


U ono belo vino što je ostalo doda se nekoliko kapi crnog vina koje se popije i nakon toga se jedu plodovi koji imaju sočno meso i u njima skrivenu košticu (kajsije, trešnje, višnje, šljive...) i prisećamo se šta je to nešto što smo uradili ili stvorili a da je u početku bilo malo, a kasnije preraslo u nešto veće i značajnije vremenom.


Sledeći deo započinjemo tako što u čašu sipamo pola belog i pola crnog vina, jedemo smokve i ostale voćke koje se mogu cele pojesti što simboliše jedinstvenost sveta i težnju da se ništa ne protraći i za to vreme zapitamo se šta je to što nas čini srećnim.


Nakon toga se služi vegeterijanska večera posle koje se popije čaša crnog vina i zapitamo se šta nam to pomogne da se setimo. Da li je to neki miris ili slika ili zvuk… Nakon večere jedemo bananu ili mandarinu ili neku drugu voćku kao sabres (kaktus) koja je tvrda spolja a meka iznutra, a predstavlja misteriju sveta i učenja Tore, kažemo da težimo da “otkrijemo tajne” i naučimo nešto novo.

Tu B`Švat možemo obeležiti i tako što pomognemo poljoprivrednicima u setvi ili ubiranju plodova, pravimo kućice za ptice od recikliranog drveta, čistimo svoju okolinu od smeća, odvajamo smeće za reciklažu i ne bacamo nešto što bi nam moglo koristiti a ispravno je. Oni koji to nisu uradili do sada zgodna je prilika da se vrate svojim korenima i istraže i sastave svoje porodično stablo.


Kao što se usvojilo organizovanje seder večere tako je nastala i hagada drveta od koje Vam prenosim delić. Drvo Vas savetuje da stojite uspravno i ponosno, da verujete u sebe, da se uvek setite svog porekla, da pijete puno vode i da budete zadovoljni svojom prirodnom lepotom.


Uživajte u prirodi oko sebe.

Hag sameach! Srećan praznik!