Premijera “Loninih pisama” u novosadskoj sinagogi

Premijera “Loninih pisama” u novosadskoj sinagogi

5. decembar 2022 – Sinagoga Novi Sad
Premijera “Loninih pisama” u novosadskoj sinagogi

Ciklus pesama za mecosopran gudački kvartet I klavir pod nazivom „Lonina pisma“ premijerno je izveden u novosadskoj sinagogi 5. decembra 2022. pred prepunom salom veoma pažljive publike. U pitanju je delo kompozitora Ronalda Korpa koje je inspirsano pismima Jevrejke Loni Rabl Frenkel. To su pisma koje je ova žena tokom 5 godina duge razdvojenosti od ostatka svoje porodice slala iz Holandije u Englesku od 1939. do 1944. time pričajujući tragičnu priču miliona Jevreja zahvaćenih ratom u kome su bili birane žrtve.

„Lonina pisma“ prevela je na srpski Dina Šuklar Wiesike koja je takođe nastupila na koncertu za klavirom, a „narator“ za interpretaciju pisama bila je izvanredni mecosopran Jelena Končar , uz njih su nastupili i članovi sjajnog gudačkog kvarteta TAJJ: tri violine i violončelo, Aleksandra Krčmar Ćulibrk, Jovanka Mazalica, Jelena Flipović i Timea Kalmar.

Premijernom koncertu „Lonina pisma“ prisustvovali su članovi ambasade Velike Britanije u Srbiji, predsednik Saveza jevrejskih opštna Srbije i predstavnici skoro svih jevrejskih opština Srbije, kompozitor Ronald Korp kao i Džon Piter Lobenberg, unuk nersrećne Loni, koji je njena pisma pronašao nakon smrti svoje majke. Dirnut sadržinom i tonom tih napisa, predložio svom prijatelju kompozitoru da napravi muzički resital.

Koncert „Lonina pisma“ imao je praizvedbu u Londonu 2017, a srpska premijera došla je 5 godina kasnije.