Evropski dan jevrejske kulture

Evropski dan jevrejske kulture

Izložbom, kratkim filmom i koncertom, i ovog septembra je obeležen Evropski dan jevrejske kulture u Novom Sadu.

U holu novosadske sinagoge, postavljena je izložba na temu Evropa i jevrejska dijaspora. Autori izložbe iz Nacionalne biblioteke Izraela dali su pregled kretanja, života u zajednicama i dostignuća pojedinih znamenitih ličnosti u dijaspori tokom dva milenijuma. Pored tekstualnog objašnjenja, panoa bogatih fotosima, mapama i portretima, prikazan je i kraći film na ovu temu. Iskoristili smo ovu priliku pa smo izložbi pridodali jedan deo kojim smo predstavili i našu, novosadsku zajednicu, kao deo evropske dijaspore.


Na početku programa, pozdravnu reč prisutnima uputila je gđa Karon Sethil iz Nacionalne biblioteke Izraela, koja je iz Jerusalima u Novi Sad stigla, između ostalog, i zato da bi prisustvovala ovoj večeri. Istakla je da je programski cilj te biblioteke da sakuplja, čuva i predaje u nasleđe intelektualno i kulturno blago Jevreja, kako bi ono bilo pristupačno svima u svetu. Ta ustanova je partner projekta Evropskog dana jevrejske kulture, kao i svih onih organizacija, arhiva i muzeja, koji rade na čuvanju kulturnog nasleđa jevrejskih zajednica.


Usledio je koncert. Nikola David, operski pevač i kantor, nastupio je uz klavirsku pratnju Ljubice Grujić iz Beograda. Ovaj talentovani, uspešni umetnik, rodom iz Bele Crkve, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, a nakon niza zapaženih uloga u zemlji, karijeru je nastavio u Nemačkoj, gde nastupa u operskim ulogama negujući lirski i karakterni tenorski fah. Nikola David je završio i studije izvođenja jevrejske liturgijske muzike, te je postao prvi kantor u Nemačkoj posle Drugog svetskog rata. Profesionalnu saradnju sa horom Hašira neguje od samog početka. U niz zajedničkih koncerata sada je uvrstio i ovaj. Hor Hašira je i ovom prilikom briljirao sa devet poznatih, uvek inspirativnih kompozicija, sa dirigentkinjom Vesnom Kesić Krsmanović, koja sa ovim horom sarađuje već trinaest godina. Za klavirom, hor je pratila Julija Bal.


Po završetku koncerta, usledio je koktel u klubu Jevrejske opštine. Manifestaciju je propratila i televizija. Predsednik Goran Levi je bio gost u Jutarnjem programu, kao i sagovornik na Drugom kanalu TV Vojvodine, a o samom događaju izvestio je večernji Dnevnik TV Vojvodine.

Puna dvorana Sinagoge, veliko interesovanje za ovu kulturnu manifesaciju dokazuje da predstavljanje i tumačenje jevrejske kulture na ovaj način vredi truda.


Edita Jankov