Koncert

Koncert

Koncert 

Izabella Goldstein - Pesme jevrejskih lopova i prostitutki

Četvertak, 24 avgusta 2017, 20.00-21.00

Izba, Železnička 4, 21000 Novi Sad, Serbia

O KONCERTU

Jevrejski kriminalci: lopovi, varalice, ubice, džeparoši i makroi, ali i prosjaci i prostitutke su autori i protagonisti mnogih pesama prikupljenih u Poljskoj početkom 20. veka. Upravo ove pesme biće izvedene na koncertu Isabelle Goldstein. Kroz ove pesme možemo saznati dosta o ovoj malo poznatoj, podzemnoj zajednici: o detinjstvu kriminalaca, njihovoj prvoj krađi ili prvom ubistvu. Druge pesme, opet, donose glasove mladih jevrejskih devojaka prisiljenih na prostituciju u bordelima Buenos Airesa. Ozloglašeni gangsteri i mafijaši kao Mojše Linder ili Haršl iz ulice Svjetokšiske, zajedno sa sitnim džeparošima, kao Avreml, takođe su prikazani u ovim pesmama. U njihovim pričama nema mesta za suvo grožđe sa bademima, ljubaznog violinistu na krovu ili drugu slatku nostalgiju. Umesto toga, srećemo Jevreje ne nužno dobre, ali definitivno stvarne, voljne da ubiju zbog ljubavi, osvete, ukradu ili isplaču svoja srca.

Ovaj koncert nudi priliku da se razbiju stereotipi i za trenutak se uđe u nepoznatu prošlost. Ovo nije događaj na kom će svi želeti da plešu ali repertoar jeste muzički raznovrstan, i uključuje ulične pesme sa jednostavnim, čak i vulgarnim melodijama, priče koje su pevane kao valceri ili tango, kao i druge melodije koje pružaju mogućnost susreta iskustava ljudi i njihovih života. Recimo, to su pesme koje opisuju svakodnevne želje, snove i nadu za bolji život!

Neke od pesama koje ćete čuti na koncertu prikupljene su početkom 20. veka na ulicama i dvorištima Varšave, ostale su snimili oni koji su preživeli holokaust. Isabella ih je ponovo otkrila u svojoj potrazi kroz arhive i informatore u Poljskoj, Izraelu i Sjedinjenim Državama. Neke su poznate među ljubiteljima jidiša, dok druge nisu bili objavljene otkako su prvi put prikupljene početkom 1900-ih.

O PEVAČICI

Koncert će izvesti Isabella Goldstein, spinto-sopran pevačica i iskusna horska dirigentkinja. Posle četiri godine rada kao umetnička direktorka i glavna dirigentkinja jevrejskog hora Clil u Lođu i Varšavi, Isabella je odlučila da sama izvodi jevrejsku muziku. Studirala je opersko pevanje na Muzičkoj Akademiji u Lođu, a zatim sa istaknutim nastavnicima u Srbiji, Mađarskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Učestvovala je na jevrejskim muzičkim radionicama u Velikoj Britaniji i Izraelu, predavala i izvodila jevrejsku muziku u Poljskoj, Litvaniji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u i Kini. Trenutno je na doktorskim studijama na Univerzitetu u Mančesteru, gde završava tezu o pesmama jevrejskog podzemlja u Varšavi pre drugog svetskog rata.

Ulaz: 100 din