Rosie Stephenson-Goodknight

Rosie Stephenson-Goodknight

U četvrtak, 25.05.2023. u 18h će naša draga i izuzetna gošća iz Amerike 

Rosie Stephenson-Goodknight

održati predavanje:

"Draga bako -  pismo Prof. Paulini Lebl-Albala od njene jedine unuke".

Rosie Gojich Stephenson-Goodknight rođena je 5. decembra 1953. Na Vikipediji poznata pod imenom Rosiestep, urednica je Vikipedije poznata po svojim nastojanjima u rešavanju rodne pristrasnosti u tekstovima, po pokretanju projekata kojim se povećava broj i kvalitet biografija o ženskim ličnostima, kao i po svom doprinosu od nekoliko hiljada članaka na tom polju.

Vikipedija je 23. januara 2020. izjavila da je Stephenson-Goodknight tvorac 6-milionitog Vikipedijinog članka, što je postigla člankom o kanadskog književnici Mariji Elizi Turner Lauder.

Za svoj je rad u 2016. proglašena Vikimedijancem godine, te u maju 2018. godine odlikovana srpskim viteškim zvanjem kao Dama svetosavskog diplomatskog pacifizma. Stephenson je od oktobra 2021. član Upravnog odbora Vikipedijine fondacije

Rozijina šira porodica uključuje baku Paulinu Lebl-Albalu, čuvenu srpsku i jugoslovensku feministkinju i književnicu iz Beograda čija se kćerka, Rozijina majka, odselila u SAD gde se Rosie i rodila. Njen deda David Albala je bio istaknuti jugoslovenski lekar, političar i cionista. U svojim je mladim godinama pokazala interes za svetsku kulturu i htela karijeru u antropologiji, no otac je uticao da diplomira nešto praktičnije. Na kraju je umesto toga završila Master poslovne administracije.

Ženska sekcija