DANS 2022 u Novom Sadu

DANS 2022 u Novom Sadu

DANS 2022 u Novom Sadu

Svako ko se van Izraela bavi folklorom ove zemlje, odnosno plesovima poznatim kao „narodni plesovi” (rikudej am), oseća se u svojoj zemlji manje ili više neobično ili, bolje reći, neobično usamljeno. Evropske zemlje imaju (u najboljem slučaju) po nekoliko desetina ovakvih plesača – amatera, koji se time bave u jednom gotovo zatvorenom krugu, a više od dve godine pandemije tu izolovanost je samo pojačalo.

Vreme suzdržavanja od bilo kakvih društvenih, zajedničkih i masovnijih aktivnosti, kao i veoma su male mogućnosti za putovanje i susrete s onima iz drugih zemalja dovele su do toga da je plesni maraton DANS, u organizaciji članica novosadskog „Maajana“ dočekan s velikim nestrpljenjem, ali i radošću – i gostiju i domaćina. Tri dana, od 13. do 15. maja, igralo se, družilo i smejalo u divnom prostoru SKC „Pavel Jozef Šafarik“, koji je gotovo bio premali za više od 50 razigranih entuzijasta iz Austrije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Mađarske, kao i iz Beograda i nas Novosađana. Ove godine DANS je otvorio predsednik JONS-a Mirko Štark, a svu organizaciju oko smeštaja gostiju, prostora za igru, ozvučenja, nabavku hrane, brigu o tome da sve protekne u redu, kao i uvek, obavila je mala ekipa novosadske grupe folklorista predvođena Dinom Đilas i Tamarom Injac. Prvi put je u naš grad došlo 14 Rumuna (iz Temišvara i Bukurešta), koji su s ostalim gostima u subotu, za vreme popodnevne pauze, uspeli da obiđu i centar Novog Sada, našu sinagogu i radionicu vitraža. Već u nedelju, nakon završetka DANS-a, s društvenih mreža su počele da se slivaju poruke oduševljenja i zahvalnosti za gostoprimstvo i nezaboravan plesni vikend u Novom Sadu.

Već skoro 20 godina folklorna grupa Jevrejske opštine Novi Sad „Maajan“ organizuje ovakve maratone izraelskog folklor, na kojima se uče novi plesovi, igraju već poznati, ali oni su, pre svega, mesto susreta starih prijatelja i druženja malobrojnih zaljubljenika u ovu vrstu plesa.