Yom HaShoa

Yom HaShoa


28.04. se u Izraelu obeležio Yom HaShoa ili dan sećanja na stradale tokom Holokausta. U 10h na današnji dan po izraelskom vremenu život zastane na dva minuta uz zvuk sirene, prekida se bilo kakav posao koji ste do tada radili. Sve zastave su na polja koplja, od sinoć do večeras. Sve institucije u zavisnosti od plana rada su danas u toku pre podneva organizovale manje ili veće komemorativne skupove.
 
03.05. se obeležava Yom HaZikaron dan sećanja na sve one vojnike i ostale civile koji su izgubili svoje živote braneći Izrael. Održava se komemorativni skup koji obično počinje oko 19h ili ranije u zavisnosti od grada i dužine ceremonije da bi svi bili zajedno kada se oglasi sirena u 20h na dva minuta i time oda počast stradalima. Tokom dana 04.05. porodice preminulih odaju počast preminulima na grobljima, dok građani organizuju komemoracione skupove na većim ili manjim trgovima u većim ili manjim grupama. To je državni praznik Izraela.
 
04.05. Yom HaAcmaut dan nezavisnosti Izraela, takođe je državni praznik Izraela. Počinje na taj dan uveče različitim ceremonijama, koncertima i žurkama uz roštiljanje i puštanje vatrometa u zavisnosti od grada u kome živite. 05.05. je neradni dan za Izraelce i oni tada obično izlaze na izlete ili da gledaju defile vazduhoplovne jedinice IDF ukoliko se nalaze u gradovima koji su u programu.
 

Verska sekcija