Program za oktobar 2021.

Program za oktobar 2021.

Program za oktobar 2021.

 

-Utorak 5. 10.2021.  Novosadska sinagoga, od 20.00 sati, ulaz je slobodan

Koncert Srpsko jevrejskog pevačkog društva, dirigentkinja Bojana Radovanović, solista kantor Šmuel Barzilai (Beč)

Srpsko jevrejsko pevačko društvo nudi nov, originalan koncert, interesantnog, gotovo jedinstvenog pristupa i programa koji šalje poruku tolerancije i interkulturnog dijaloga, čuva od zaborava i promoviše jevrejsku muziku, posebno aškenasku, koja se kod nas retko izvodi. Zato je ovo muzičko veče od posebnog značaja. Ovakav muzički koncept predstavlja most koji spaja kulture, oživljava prošlost i upliće je u sadašnjost.

 
-Ponedeljak 11.10.2021. Klub JONS od 18 sati  Gledaćemo film „West Bank story“ i razgovaraćemo o suživotu običnih ljudi, Jevreja i Palestinaca u Izraelu.
Moderator Mirko Štark.


 -Nedelja 17.10.2021. Subotička sinagoga od 19 sati, ulaz je slobodan.
Koncert hora Jevrejske opštine Novi Sad „Hašira“, dirigentkinja Vesna Kesić Krsmanović sa solistima: Nikolom Davidom, Loranom Prokopićem, Norom Čonkić, Milicom Palček i Danijelom Milosavljević.

Za sve koji žele da prisustvuju koncertu biće organizovan prevoz. Molimo zainteresovane da se prijave kancelariji JONS najkasnije do 11.10.2021. zbog organizacije prevoza. Hvala!

-Ponedeljak 18.10.2021. Klub JONS od 18 sati

Koncert mladog klarinetiste Ilije Sretenovića uz klavirsku pratnju Ksenije Radaković. Moderator Leon Kajon.

Rođen 22.7.2005. u Sremskoj Mitrovici. Muzičku školu ,,Petar Krančević'' pohađa od svoje dvanaeste godine u klasi prof. Leona Kajona. Pohađao je više master klasova sa međunarodnim profesorima iz celog sveta. Nagrađivan kao najuspešniji polaznik „Letnje akademije klarineta“ dve godine za redom,  koju sa gostima iz inostranstva vodi profesor Akademije umetnosti Novi Sad. Uspehe na master klasovima i ranijim susretima prepoznao je prof. Aleksandar Tasić, vrsni klarinetista,  sa kojim ima i mentorski odnos pri AUNS. Nosilac je više nagrada na republičkom i međunarodnom nivou. Aktivan je u „Narodnom orkestru“ sa kojim je ovog leta, kao solista imao turneju po Poljskoj.
Klarinetski klasici i odabrana dela za solo klarinet, daće priliku publici da doživi i oseti sve kvalitete ove mlade umetničke ličnosti.
Na programu koncerta su dela C.M. Webera, C. Stamitza, G.Donizzetia, C. Nielsena...

-Ponedeljak 25.10.2021. Klub JONS od 18 sati - Misticizam u savremenoj jevrejskoj književnosti – predavač prof. dr Gordana Todorić

Savremena jevrejska književnost pisana na srpskom jeziku, iako poetički pripada dobu postmodernizma (ili možda baš zato), pokazuje da su teme vezane za mističko iskustvo, iako bi se moglo pomisliti da se aktuelizuju kao atraktivna primesa, zapravo u nekim delima su konstitutivni činioci. U ovom predavanju pokušaćemo da sagledamo ta dela i te motive i zajedno razmislimo o njihovom mestu i značenju u radovima Đorđa Lebovića, Davida Albaharija Filipa Davida i Danila Kiša.

 

JONS