Predavanje dr Rajke Bošković

Predavanje dr Rajke Bošković

ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ „Владетa Петрић – ритам масе и арабеске“

среда, 23. јун у 18 часова

Стручно вођење кроз изложбу: „Владета Петрић, између идеологије и идеала уметности“

Гостовање музејског саветника Музеја савремене уметности у Београду др Рајке Бошковић

У Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића, у среду, 23. јуна у 18 часова ће се одржати стручно вођење у оквиру пратећег програма изложбе „Владетa Петрић – ритам масе и арабеске“. Публици ће своје тумачење поставке представити сарадница на изложби др Рајка Бошковић, музејска саветница, руководилац Збирке скулптура и инсталација Музеја савремене уметности у Београду, предавач на факултетима у Београду, Новом Саду, Подгорици и Бањалуци, на предметима „Визуелна култура“ и „Теорија визуелне културе“. Кроз вођење под називом „Владета Петрић, између идеологије и идеала уметности“, публика ће имати прилику да открије занимљиве аспекте скулпторског опуса Владете Петрића, као и да се упозна са мање познатим детаљима његовог живота и уметничког рада.

 

***********************************************

 

Изложба „Владетa Петрић – ритам масе и арабеске“ представља стваралаштво вајара Владете Петрића, значајног представника савремених тенденција у скулптури на југословенској уметничкој сцени друге половине ХХ века. Владета Петрић је током плодног уметничког стваралаштва оставио трага у портретној, споменичкој и фигуралној скулптури, док је кроз свој рад и залагање био активан члан друштва и југословенске уметничке сцене у деценијама након Другог светског рата.

Поставка изложбе, поред дела Владете Петрића које је сакупио Рајко Мамузић, представља и скулптуре које су 2019. године доспеле у фонд Поклон збирке као поклон породице уметника. Његов рад је обележен како портретним остварењима у широком језичком дијапазону, тако и фигуралним композицијама наративно-егзистенцијалистичке поетике и монументалном скулптуром посвећеном НОБ-у и херојима антифашистичке борбе. У групи поклоњених скулптура одливених у трајном материјалу (дрво, бронза) и гипсу, заступљена су нека од најуспешнијих остварења овог вајара. Посетиоце ће кроз изложбу водити ауторка изложбе виша кустоскиња др Ана Ракић. Изложба ће бити отворена до 30. јула.

 

Dr Ana Rakić

viši kustos

Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića

021 520 223

063 811 6830

 

Ana Rakić, PhD

Senior Curator

The Gallery of Fine Arts Gift Collection of Rajko Mamuzić

+381 21 520 223

+381 63 811 6830

 

Irma Mikeš